Motorex van Duport Lubricare zorgt voor schonere tractoren in Staatsbosbeheer gebieden in de Achterhoek.

Natuurgebied Beekvliet, een Natura 2000 gebied dat door Staatsbosbeheer wordt onderhouden.

Marco Karelse is al 45 jaar werkzaam als Boswachter Beheer bij het Staatsbosbeheer, locatie Zelhem (gebied Achterhoek). Hij vertelt dat het meer dan alleen een baan voor hem is, dat liefde en passie voor de natuur voorop staan. Vroeger werkte Marco buiten, tegenwoordig zit hij aan de kant van de werkvoorbereiding op kantoor. Ook het machine- en wagenparkbeheer valt onder zijn verantwoordelijkheden. Toen in 2016 het vernieuwde beleid bij Staatsbosbeheer voorschreef dat er gebruik moet worden gemaakt van biologisch afbreekbare hydrauliekoliën en smeervetten, ontstond een samenwerking met Duport Lubricare. Marco vertelt ons over zijn werk en de invloed van deze samenwerking daarop..

Het beheren van beschermde natuurgebieden

De werkzaamheden van Staatsbosbeheer zijn uiteenlopend. Boswachters Beheer, zoals Marco, zijn verantwoordelijk voor bos- en natuurbeheer. Hieronder valt maaien, kappen, harken, zagen, stormpuin ruimen en meer. Deze werkzaamheden worden in veel verschillende soorten gebieden uitgevoerd, zoals graslanden, heidevelden en bossen. De gebieden die onder het beheer van Staatsbosbeheer Achterhoek vallen, nemen samen ruim 3000 hectare in beslag. Hieronder zijn ook twee Natura 2000 gebieden.

Impact op de natuur verkleinen

Voor de uitvoering van de werkzaamheden van Bron- en Natuurbeheer zijn machines onmisbaar, veelal tractoren en kranen. Omdat de bescherming van het natuurgebied een belangrijk onderdeel is van het werk van Peter en Dennis stond het doel om de impact van het gebruik van de machines op de natuur te verkleinen hoog op hun lijst. Het is niet te voorkomen is dat er via de draaiende delen van de machines smeervet in de natuur terechtkomt. De overstap van smeervet met een minerale oorsprong naar biologisch afbreekbaar smeervet was daarom een logische eerste stap. Peter nam contact op met de adviseur van Duport Lubricare, Michael Anslijn. Tijdens de eerste afspraak voerden zij samen een proef uit om het minerale smeervet te vergelijken met het smeervet van Motorex, waaruit bleek dat het smeervet van Motorex snel werd afgebroken. De overstap werd gemaakt en er werd verder gekeken naar andere mogelijkheden. Inmiddels, een aantal stappen verder, is het gehele machinepark van Bron- en Natuurbeheer omgezet naar biologisch afbreekbare hydrauliekolieën van Motorex. Een groot project met een nog grotere impact.

Het gebruik van machines en de effecten daarvan op de natuur

Voor de werkzaamheden van Staatsbosbeheer worden verschillende machines, tractoren en aanbouwmachines zoals maaiers en harken gebruikt. Voorafgaand aan de samenwerking met Duport Lubricare draaiden deze machines op minerale oliën en smeervetten. Dit zorgde op meerdere manieren voor ernstige vervuiling. Ten eerste moest de olie van de machines tussen 1000 en 2000 draaiuren vervangen worden. In de praktijk betekent dit dat elke twee jaar zo’n 60 tot 80 liter nieuwe olie aangeschaft moest worden, maar ook dat dezelfde hoeveelheid oude olie afgevoerd moest worden. Daarnaast is bij het gebruik van dit soort machines niet te voorkomen dat smeervetten en oliën vrijkomen en in de omgeving achterblijven. Marco schat in dat er landelijk op jaarbasis vele duizenden kilo’s olie in de natuur terecht komen.

Overstap naar biologisch afbreekbare olie van Duport Lubricare

Zoals eerder genoemd werd in 2016 het beleid van het Staatsbosbeheer aangepast. De minerale oliën die tot dusver gebruikt werden, moesten plaats maken voor biologisch afbreekbare hydrauliekolie. Bij het zoeken naar een leverancier kwam Duport Lubricare al snel naar voren. Er werd een afspraak gemaakt en de samenwerking begon snel daarna. De smeervetten werden meteen vervangen en voor de hydrauliekolie werden voorbereidingen getroffen. Toen er in 2017 twee tractoren werden vervangen, werden de nieuwe tractoren onder begeleiding van Michael Anslijn, de adviseur van Duport Lubricare, overgezet op de biologisch afbreekbare olie van Duport Lubricare. Waarom overzetten? Toentertijd was het nog niet mogelijk om de machines bij de dealers met biologisch afbreekbare olie te laten vullen, inmiddels is dit gelukkig wel het geval. In de jaren erna werden de overige machines vervangen en gevuld met biologisch afbreekbare olie van Duport Lubricare. Sinds 2019 draaien alle machines op deze oliën.

Voordelen van het gebruik van Motorex

Volgens Marco is het grootste voordeel van de overstap de duurzaamheid van de producten en daarmee de winst voor het milieu. De eerste tractoren die in 2017 over werden gezet op de biologisch afbreekbare oliën, worden met regelmaat bemonsterd en tot dusver is het nog niet nodig geweest om de oliën te vervangen. Zelfs filteren is nog niet aan de orde geweest, omdat de kwaliteit en zuiverheid van de Motorex olie nog steeds volgens de norm is. Op termijn is het daardoor ook goedkoper maar, zo geeft Marco aan, dat is slechts bijzaak. Het gaat vooral om het milieu.

Samenwerking met Duport Lubricare

Marco geeft aan dat hij zéér tevreden is over de samenwerking met Duport Lubricare, en met Michael Anslijn in het bijzonder. ‘Hij doet het gewoon super en dat mag genoemd worden’, zo zegt hij. Ook geeft hij aan dat er veel meegedacht wordt. Marco zegt: ‘Wij zijn natuurlijk geen experts, wij zijn de gebruiker. Michael heeft enorm veel technische kennis en legt het op een voor ons te begrijpen wijze uit. Bemonstering gaat in overleg, de volgende staat over een half jaar op de planning’. Marco hoopt nog lang samen te kunnen werken met Duport Lubricare.

Mogelijkheden voor uw bedrijf

Bent u benieuwd naar de voordelen die de biologisch afbreekbare smeermiddelen van Duport Lubricare uw bedrijf kunnen opleveren? Wij denken graag met u mee. Laat vrijblijvend uw gegevens achter, dan neemt onze adviseur zo snel mogelijk contact met u op.

Neem contact met ons op
Social Media
Instagram
LinkedIN
Postadres

Duport Lubricare BV
Postbus 149
7700 AC Dedemsvaart

0031 (0)523-619892
info@duportlubricare.nl

Bezoekadres

Duport Lubricare BV
Archimedesstraat 9
7701 SG Dedemsvaart

0031 (0)523-619892
info@duportlubricare.nl