Duurzamere vuilniswagens in Almere met Motorex van Duport Lubricare


Vuilniswagen van de gemeente Almere

Binnen de Gemeente Almere is Arthur Hoek als accountmanager voertuigen verantwoordelijk voor het beheer van alle voertuigen in de gemeente. De 25 jaar ervaring die hij heeft op het gebied van trucks en zware voertuigen komt daarbij erg goed van pas. Dat is ook waar zijn affiniteit ligt. Arthur is gepassioneerd over zijn werk en hij vertelt ons graag over de samenwerking met Duport Lubricare. Binnen deze samenwerking wordt sinds 2021 in de gemeente een geleidelijke overstap gemaakt naar biologisch afbreekbare hydraulische oliën van Motorex.

Team stadsreiniging en haar voertuigen

Het overgrote deel van de voertuigen die onder Arthurs beheer vallen hoort bij de afdeling stadsreiniging van de Gemeente Almere, zij hebben zo’n 45 vuilniswagens en vrachtwagens in gebruik. Elke dag rijden er minstens 30 vuilniswagens door Almere. Met een team van circa 180 mensen zorgt de afdeling voor het inzamelen van restafval, glas, papier en plastic door het legen van minicontainers en ondergrondse containers. Ook ruimen zij dumpingen op en zamelen grofvuil in. Zo wordt er hard gewerkt aan een schoon Almere.

Duurzame alternatieven

Tot een aantal jaren terug werd er voor de voertuigen uitsluitend gebruikgemaakt van ‘gewone’ minerale hydraulische olie. Dit was de standaard die werd voorgeschreven door de fabrikanten van de hydraulische installaties, zo vertelt Arthur. Het werkte prima, maar deze olie is erg slecht voor het milieu en in het kader van duurzaamheid werd er dan ook gekeken naar alternatieven. In de laatste jaren is er binnen de gemeente namelijk steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Zo werd in 2020 de duurzaamheidsagenda opgesteld, waarin doelstellingen voor de toekomst scherp zijn gesteld.

Kennismaking met Duport Lubricare

Tijdens het zoeken naar biologisch afbreekbare hydrauliekolie kwam Arthur al snel bij Motorex van Duport Lubricare terecht. Hij stuurde een mailtje en kwam in contact met Michael Anslijn, de adviseur van Duport Lubricare. Tijdens het daaropvolgende gesprek praatten Arthur en Michael over compatibiliteit. De belangrijkste vraag: of Motorex een vertrouwd en beproefd product is, zonder risico’s voor de bedrijfsvoering. Wat bleek? Fabrikant Hiab, één van de leveranciers van de hydraulische systemen van de Gemeente Almere, kon hun systemen leveren met biologisch afbreekbare hydrauliekolie van Duport Lubricare. Dat de fabrikant aangaf dat hun systemen goed presteren met gebruik van deze middelen, dat gaf vertrouwen.

Overstap naar Motorex

Sinds 2021 worden alle nieuw aangeschafte wagens van de gemeente Almere dan ook geleverd met biologisch afbreekbare olie van Motorex in de hydraulische systemen. Inmiddels rijden er 10 wagens in de Gemeente Almere waarin gebruik wordt gemaakt van Motorex. Dit jaar (2023) komen daar nog 9 bij, waarmee al bijna de helft van de wagens biologisch afbreekbare olie zal bevatten. De planning is om elk volgend jaar 5 a 6 wagens te vervangen, dus over een aantal jaren maken alle voertuigen gebruik van Motorex.

Voordelen van Motorex

Eén van de belangrijkste voordelen van het gebruik van Motorex vindt Arthur de sterk verminderde impact op het milieu. Maar ook de boodschap die daarmee wordt uitgedragen naar de inwoners van de gemeente is een groot voordeel. De vuilniswagens rijden veelal door bewoond gebied, met name woonwijken. Wanneer er dan sprake is van lekkage, wat af en toe onvermijdelijk is, heb je met biologisch afbreekbare olie toch een veel beter verhaal dan met de sterk vervuilende oude alternatieven. Verder geeft Arthur aan dat de prestaties van de wagens gewoon goed zijn, daarin ziet hij geen verschillen.

Kijkend naar de toekomst

Wat jammer is volgens Arthur, is dat niet alle fabrikanten van specifieke hydraulische systemen de optie bieden om af fabriek met biologisch afbreekbare oliën te leveren. Dat betekent dat de systemen geleegd en opnieuw gevuld moeten worden als je naar biologisch afbreekbare olie wil en dat kost onnodig geld. Bovendien zorgt dit voor extra belasting van het milieu, omdat er olie moet worden weggegooid. Daar ligt volgens hem echt nog wel ruimte voor verbetering in de markt voor de toekomst.

Samenwerking met Duport Lubricare

Arthur geeft aan dat de samenwerking met Duport Lubricare erg soepel verloopt. Het is meerdere keren voorgekomen dat hij een vraag bij Michael neerlegde en dat Michael dan dezelfde dag nog op de stoep stond. Vanuit Duport Lubricare wordt er hard gewerkt om alles goed voor elkaar te krijgen en te houden en dat werkt prettig samen, volgens Arthur.

Mogelijkheden voor uw bedrijf

Bent u benieuwd naar de voordelen die de biologisch afbreekbare smeermiddelen van Duport Lubricare uw bedrijf kunnen opleveren? Wij denken graag met u mee. Laat vrijblijvend uw gegevens achter, dan neemt onze adviseur zo snel mogelijk contact met u op.

Neem contact met ons op
Social Media
Instagram
LinkedIN
Postadres

Duport Lubricare BV
Postbus 149
7700 AC Dedemsvaart

0031 (0)523-619892
info@duportlubricare.nl

Bezoekadres

Duport Lubricare BV
Archimedesstraat 9
7701 SG Dedemsvaart

0031 (0)523-619892
info@duportlubricare.nl