Duport Lubricare draagt met Motorex bij aan de bescherming van de Amsterdamse Waterleidingduinen

De frisse kijk van een nieuwe voorman zorgde bij de afdeling Bron- en Natuurbeheer van Waternet voor een hernieuwde focus op het milieuvriendelijker uitvoeren van hun werkzaamheden. Een belangrijk doel was het verminderen van de impact van het gebruik van machines op de natuur. Binnen dit kader vormde zich de samenwerking tussen Waternet en Duport Lubricare. In deze samenwerking is het gehele machinepark van Bron- en Natuurbeheer succesvol overgezet op biologisch afbreekbare smeervetten en hydrauliek oliën van Motorex.

Drinkwater produceren in een beschermd natuurgebied

De afdeling Bron- en Natuurbeheer van Amsterdam Waternet is werkzaam in de Amsterdamse Waterleidingduinen, een beschermd Natura 2000 gebied. Het bijzondere gebied van 3400 hectare ligt aan de kust tussen Zandvoort en Noordwijk. Het is een onderdeel van een belangrijke vogeltrekroute en een thuis voor talloze kwetsbare dieren en planten die bescherming behoeven. Voor de biodiversiteit in Europa is het gebied van groot belang. Daarnaast heeft het gebied een belangrijke functie voor de huishoudens in Amsterdam en omgeving. Er wordt namelijk vanuit deze duinen jaarlijks 70 miljard liter drinkwater geproduceerd. Het team van Bron- en Natuurbeheer is verantwoordelijk voor het beheer van het gebied (en voor de de Loenderveense Plas, tevens een Natura 2000 gebied) en de daarin gelegen voorzieningen voor het winnen van drinkwater. Peter Mohlmann is de voorman van dit team, Dennis vd Horst is veldmedewerker.

Impact op de natuur verkleinen

Voor de uitvoering van de werkzaamheden van Bron- en Natuurbeheer zijn machines onmisbaar, veelal tractoren en kranen. Omdat de bescherming van het natuurgebied een belangrijk onderdeel is van het werk van Peter en Dennis stond het doel om de impact van het gebruik van de machines op de natuur te verkleinen hoog op hun lijst. Het is niet te voorkomen is dat er via de draaiende delen van de machines smeervet in de natuur terechtkomt. De overstap van smeervet met een minerale oorsprong naar biologisch afbreekbaar smeervet was daarom een logische eerste stap. Peter nam contact op met de adviseur van Duport Lubricare, Michael Anslijn. Tijdens de eerste afspraak voerden zij samen een proef uit om het minerale smeervet te vergelijken met het smeervet van Motorex, waaruit bleek dat het smeervet van Motorex snel werd afgebroken. De overstap werd gemaakt en er werd verder gekeken naar andere mogelijkheden. Inmiddels, een aantal stappen verder, is het gehele machinepark van Bron- en Natuurbeheer omgezet naar biologisch afbreekbare hydrauliekolieën van Motorex. Een groot project met een nog grotere impact.

Motorex: een winst voor de natuur en de bedrijfsvoering

Over het gebruik van de Motorex producten in de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn Peter en Dennis erg enthousiast. De winst voor de natuur is groot. Vanzelfsprekend vanwege de biologische afbreekbaarheid van de producten, maar er zijn meer voordelen. Zo hoeven er voor de smeervetten en oliën van Motorex, in tegenstelling tot minerale oliën, geen grondstoffen gedolven te worden. Daarnaast is het vervangen en afvoeren van de oliën niet meer nodig, doordat deze olie gezuiverd wordt. De bedrijfsvoering is er tevens op vooruit gegaan, zo vertelt Peter. Door het zuiveren van de oliën in plaats van het vervangen ervan wordt veel tijd bespaard. Van de in gebruik genomen hydrauliekolie worden jaarlijks monsters genomen en onderzocht door Duport Lubricare. Hierdoor wordt allerlei informatie, onder andere over vervuiling van de olie en het functioneren en de slijtage van de machines, verkregen. Op basis van de verkregen informatie worden het onderhoudsinterval en de planning voor de vervanging van de machines bijgesteld, waardoor de efficiëntie toeneemt. Tot slot komt de zuivere kwaliteit van de producten de levensduur en het functioneren van de machines ten goede. Kortom: op alle fronten vooruitgang.

Vlekkeloze samenwerking met Duport Lubricare

De voorman van Bron- en Natuurbeheer geeft aan dat de samenwerking met Duport Lubricare zijn verwachtingen heeft overtroffen. De informatievoorziening is al vanaf het begin van de samenwerking zeer volledig, wat als erg prettig wordt ervaren. Het overzetten van alle machines van het machinepark op de hydrauliekolie van Motorex is, met hulp van de monteurs van Duport Lubricare, vlekkeloos verlopen. Het ging zelfs sneller dan gepland. “Er wordt in alle fases echt met ons meegedacht.” zegt Peter. “Ook zijn de lijnen kort, zo kregen we van de monteurs die meehielpen met het overzetten van het machinepark hun persoonlijke nummers, zodat we bij vragen direct bij hen terecht kunnen." Verder vertelt hij dat Michael Anslijn, de adviseur van Duport Lubricare, hem steeds weer positief verrast met nieuwe ideeën en mogelijkheden. Peter kijkt uit naar wat de samenwerking in de toekomst nog gaat brengen.

Mogelijkheden voor uw bedrijf

Bent u benieuwd naar de voordelen die de biologisch afbreekbare smeermiddelen van Duport Lubricare uw bedrijf kunnen opleveren? Wij denken graag met u mee. Laat vrijblijvend uw gegevens achter, dan neemt onze adviseur zo snel mogelijk contact met u op.

Neem contact met ons op
Social Media
Instagram
LinkedIN
Postadres

Duport Lubricare BV
Postbus 149
7700 AC Dedemsvaart

0031 (0)523-619892
info@duportlubricare.nl

Bezoekadres

Duport Lubricare BV
Archimedesstraat 9
7701 SG Dedemsvaart

0031 (0)523-619892
info@duportlubricare.nl